Inboedel verzekeren: waar u bij stil moet staan

Met een inboedelverzekering bent u verzekerd tegen schade die u of derden aan het interieur van uw woning toebrengt. Het is verstandig om stil te staan bij wat u precies wilt verzekeren en bij welke inboedelverzekeraar. De verschillen tussen de verzekeraars zijn dikwijls niet groot, maar wel moeilijk om inzichtelijk te maken. Inboedelverzekering vergelijken kan u daarom helpen om de juiste keuze te maken. De inboedelverzekering wordt tot de brandverzekeringen gerekend. Op deze inboedelverzekeringen informatie pagina leest u er van alles over, zodat u de juiste keuze kan maken.

Wat behoort tot de inboedel?

Het is vaak niet helder welke onderdelen tot uw inboedel worden gerekend door inboedelverzekeraars. Tot de inboedel en de inboedelverzekering behoren echter vrijwel alle roerende zaken, die tot uw particuliere huishouden behoren. Daarnaast zijn er een aantal uitzonderingen die niet tot uw inboedel worden gerekend:

  • Geld en aanverwanten (obligatiepapieren etc.)
  • Motorrijtuigen, behalve bromfietsen
  • Zaken, bestemd voor handelsdoeleinden of industrie

Wat wel tot de inboedel wordt gerekend:

  • Fietsen en bromfietsen
  • Aanhangwagens
  • Kleine huisdieren, deze worden meestal aangeduid als gezelschapsdieren. Denk aan honden, katten, konijnen, vissen etc.
  • Vaartuigen, inclusief accessoires. Worden vaak gedekt tegen een maximum bedrag.

Welke inboedelverzekeringen zijn er?

Er bestaan grofweg twee varianten tussen inboedelverzekeringen. Enerzijd de extra uitgebreid variant. Dit klinkt meer dan het is, aangezien deze vorm u een standaarddekking biedt. Daarnaast de allrisk inboedelverzekering. Deze vergoed ook ongelukken/ schade, afkomstig van buiten.

Welke vertrekken worden komen in aanmerking?

Het is belangrijk om goed te beseffen welke inboedel wordt vergoed. Minstens zo belangrijk is om te weten welke vertrekken, waar uw inboedel zich mag bevinden, worden gedekt. Het gaat om vertrekken in de woning zelf, in de ruimtes rondom de woning die openbaar toegankelijk zijn, zoals trappenhuizen, in de tuin, of onder balkons, in andere gebouwen binnen Nederland en tot slotte op alle overige plaatsen. De dekking en premie zijn hiervan afhankelijk, vandaar dat hiertussen door verzekeraars onderscheid wordt gemaakt.